Διοικητικός Απολογισμός 2018-2022

Διοικητικός Απολογισμός 2018-2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018-2022

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, διανύσαμε σχεδόν μια τετραετία όπου από το 2018 οι συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας και η υγειονομική κρίση διόγκωσαν τα προβλήματα και επέτειναν την ανασφάλεια στην κοινωνία και στους χώρους εργασίας μας.

Το απερχόμενο Δ.Σ. σχηματίστηκε το Μάιο του 2018.

Το Προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων σχηματίστηκε μετά από ψηφοφορία του εννεαμελούς συμβουλίου.

Μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις από τους σχηματισμούς του (9) εννεαμελούς συμβουλίου, επικράτησε η αλληλεγγύη και η διάθεση να εκπροσωπήσουμε επάξια όλους τους συναδέλφους.

Ο Σύλλογος εργαζομένων από την αρχή της θητείας του το 2018 ήρθε αντιμέτωπος με άλυτα και συσσωρευμένα εργασιακά ζητήματα που διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις δεν επιδίωξαν να επιλύσουν.

Όλα αυτά τα προβλήματα μέσα σε ένα διαμορφωμένο εργασιακό περιβάλλον κοινωνικού αυτοματισμού , και με το συνδικαλιστικό κίνημα να προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του στα καινούργια δεδομένα που διαμόρφωνε η οικονομική κρίση η προσπάθεια του Συλλόγου εργαζομένων να σταθεί αρωγός σε κάθε συνάδελφο φάνταζε εξαρχής μια δύσκολη εξίσωση.

Τόσο οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων , η μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με προσλήψεις μονίμου προσωπικού, όσο και οι συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων εντατικοποίησαν την εργασία μέσα στο νοσοκομείο μας.

Η αναστολή των κανονικών αδειών για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας και τα πολλά οφειλόμενα ρεπό εξουθένωσαν το ήδη μειωμένο προσωπικό. Οι δυσμενείς εξελίξεις στα συνταξιοδοτικά όρια έχει ως αποτέλεσμα να υπηρετούν συνάδελφοι νοσηλευτές / νοσηλεύτριες σε τμήματα πρώτης γραμμής έως τα 67 χρόνια τους .

Παρατηρήθηκε μια διαχρονική επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων να προσλαμβάνουν στα νοσοκομεία εργαζομένους με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Ένας μεγάλος αριθμός συμβασιούχων συναδέλφων μας ( Σ.Ο.Χ. καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης ) προγραμμάτων ΟΑΕΔ & επικουρικό Ιατρικό & Λοιπό προσωπικό, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες βρίσκονται σε ομηρία έως και σήμερα .

Συνάμα η ανεπαρκής στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό και η μη έγκαιρη αναπλήρωση των έμπειρων και ιατρών διάφορων ειδικοτήτων που αποχώρισαν από το νοσοκομείο μας λόγω συνταξιοδότησης επέφεραν δυσλειτουργίες στο νοσοκομείο.

Άξιο αναφοράς είναι και η στασιμότητα των δίκαιων αιτημάτων τόσο της ένταξης των υγειονομικών στα Β.Α.Ε, όσο και η κατοχύρωση και επέκταση του Επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας.

Μέσα σε αυτό το διαμορφούμενο εργασιακό περιβάλλον οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο μας πάντα με ευσυνειδησία στάθηκαν δίπλα στον συνάνθρωπο.

Όμως παρά τις δύσκολες συνθήκες εργασίας στο νοσοκομείο μας αυτά τα τέσσερα (4) χρόνια παλέψαμε να κρατήσουμε τον Σύλλογο αξιόμαχο και να στηρίξουμε όσο μπορούσαμε, τους Συναδέλφους μας.

• Συγκεκριμένα συμμετείχαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την ανατροπή του νόμου του περιορισμού των εργατικών & συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων.

• Ο Σύλλογος Εργαζομένων προσπάθησε να μην περάσει η αμφιλεγόμενη αξιολόγηση του προσωπικού που ως προαπαιτούμενο των μνημονικών υποχρεώσεων επέτεινε τις εργασιακές ανισότητες και διαχώριζε τους εργαζόμενους σε τρεις κατηγορίες.

• Η αντίρρηση μας στην συγκεκριμένη αξιολόγηση και η προσπάθεια να καταστήσουμε το νόμο ανενεργό εδράζεται στην άσχημη εμπειρία των προηγούμενων ετών με την κατάργηση νοσοκομείων – τμημάτων, μείωση οργανισμών, κινητικότητα – διαθεσιμότητα των εργαζομένων .

• Η αξιολόγηση , τελικά πέρασε μονομερώς ηλεκτρονικά το 2018, εξαιτίας των μεγάλων αντιδράσεων των εργαζομένων.

• Συμμετείχαμε σε όλες τις μεγάλες συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις προς το Υπουργείο Υγείας & το Υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη μας στα Β.Α.Ε. , την κατοχύρωση , αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας σε όλες τις ειδικότητες των Υγειονομικών.

• Πραγματοποιήθηκαν τριανταπέντε (35) Διοικητικά Συμβούλια για την προσπάθεια επίλυσης ζητημάτων που αφορούσαν τους εργαζόμενους και τις συνθήκες δουλειάς στο Νοσοκομείο μας .

• Υποστηρίξαμε με την αποστολή σχετικών ψηφισμάτων σε διάφορα κοινωνικά κινήματα και συνδικαλιστικές διεκδικήσεις.

• Με ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. έχουμε πάρει θέση από το 2016 συνεχίζοντας να καταγγέλλουμε τις εργολαβικές εταιρίες (καθαρισμού – φύλαξης – σίτισης – εστίασης ) αξιώνοντας την οριστική απομάκρυνση τους από τους χώρους του Νοσοκομείου, διεκδικώντας για τους συναδέλφους των υποστηρικτικών υπηρεσιών την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

• Μέσω των συνδικάτων και παρεμβάσεων μας στη Διοίκηση του νοσοκομείου συμβάλαμε να εκδοθεί νέα εγκύκλιος που αφορούσε την επέκταση της ειδικής αδείας μετά αποδοχών και σε περαιτέρω τμήματα και ειδικές μονάδες.

• Με παρέμβαση του Συλλόγου καταφέραμε τον Αύγουστο του 2018 να επανελεγχθούν εξ αρχής όλα τα δικαιολογητικά του διαγωνισμού της προκήρυξης 2Κ /2018 όπου συνάδελφοι μας βρέθηκαν εκτός διαγωνισμού, γεγονός που οδήγησε στην πρόσληψη συναδέλφων που εργάζονται αυτή την στιγμή στο Ε.Σ.Υ.

• Σε οποιαδήποτε εργασιακή διένεξη ο Σύλλογος ήταν πάντα δίπλα στους εργαζόμενους.

• Έγινε προσπάθεια διεκδίκησης μέσω προσφύγων των δώρων Χριστουγέννων Πάσχα & επίδομα καλοκαιρινής αδείας για όλους τους συναδέλφους μόνιμους & ιδιωτικού Δικαίου.

• Επίσης για ένα αριθμό συναδέλφων μας η διεκδίκηση μέσω αγωγών χρηματικών ποσών οι οποίες ξεκίνησαν το 2005 και τελεσιδίκισαν στο Συμβούλιο Επικρατείας είχαν επιτυχή κατάληξη με αποτέλεσμα να τους καταβληθούν τον Μάρτιο του 2019 τα διεκδικούμενα ποσά.

• Παρά τις μικρές οικονομικές δυνατότητες, ο Σύλλογος Εργαζομένων ομόφωνα πάντοτε στάθηκε αλληλέγγυα και στήριξε οικονομικά συναδέλφους μας που είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας.

• Επίσης ο Σύλλογος επέδειξε και την κοινωνική του ευαισθησία με την συμμετοχή μας στην προσπάθεια συγκέντρωσης χρηματικού ποσού μέσω της Ομοσπονδίας ποσό που παραδόθηκε σε πυρόπληκτες οικογένειες στο Μάτι Αττικής.

• Συμμετείχαμε στην απονομή τιμητικών διακρίσεων, σε πρώην συναδέλφους μας και στην ουσιαστική αναβάθμιση του χώρου μας μέσω εκδηλώσεων του επιστημονικού συμβούλιου.

• Συγκεντρώσαμε και αγοράσαμε με την βοήθεια των εργαζομένων τα Χριστούγεννα του 2018 μεγάλη ποσότητα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και τα παραδώσαμε στην ¨Κιβωτό του Κόσμου¨ για τα παιδιά.

• Το Πάσχα 2021 οι εργαζόμενοι έδειξαν και πάλι την ευαισθησία τους με το περίσσευμα της αγάπης τους συγκεντρώνοντας και καταθέτοντας μέσω του συλλόγου χρήματα για την αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και τα παραδώσαμε στα μικρά παιδιά του ¨Εθνικού Νηπιοτροφείου Καλλιθέας¨.

• Πραγματοποιήσαμε σειρά πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, με στόχο την σύσφιξη των διαπροσωπικών σχέσεων και την διασκέδαση των εργαζομένων.

• Διοργανώσαμε για τα μέλη μας (4) τέσσερις μουσικές χριστουγεννιάτικες βραδιές σε κέντρο διασκέδασης τον Ιανουάριο του 2019

• Τα Χριστούγεννα του 2019, διοργανώσαμε με απόφαση του Δ.Σ. (2) παιδικές θεατρικές παραστάσεις για τα παιδιά των εργαζομένων στο Γυάλινο μουσικό θέατρο με την παράσταση ¨ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ¨ .

• Και ενώ όλοι στο Δ.Σ. προσπαθούσαμε με στόχους ρεαλιστικούς και κυρίως ποιοτικούς να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την μακρόχρονη και συσσωρευμένη κούραση και απογοήτευση απόρροια της εντατικοποίησης της εργασίας και της οικονομικής κρίσης στηρίζοντας τους συναδέλφους εμφανίστηκε στις αρχές του 2020 η πανδημία Covid-19.

• Έτσι δημιουργήθηκαν νέες έκτακτες συνθήκες οι οποίες θα έπρεπε ξανά να αντιμετωπιστούν από το ήδη λαβωμένο υγειονομικό προσωπικό.

• Στην νέα αυτή δύσκολη περίοδο τον Μάρτιο του 2020 άμεσα ο σύλλογος εργαζομένων κάλεσε σε συνάντηση την Διοίκηση και όλους τους εμπλεκομένους φορείς του Νοσοκομείου με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας.

• Για την αναχαίτιση της Πανδημίας αναβλήθηκαν με συγκεκριμένα νομοθετήματα όλες οι διαδικασίες εκλογών και δόθηκαν διαδοχικές παρατάσεις θητείας με Π.Ν.Π. στα Διοικητικά Συμβούλια των συλλογικών οργάνων εργαζομένων – εργοδοτών έως 31/12/2021.

• Οι εκλογές για την ανάδειξη νέων μελών Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων περιόδου 2018 – 2020 αναβλήθηκαν με αποτέλεσμα να παραταθεί η θητεία των συλλογικών οργάνων.

• Το Νοσοκομείο κάτω από τις νέες δύσκολες συνθήκες θα έπρεπε άμεσα να οργανωθεί και να στελεχωθεί με το υπάρχον προσωπικό. Τα νέα τμήματα που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας έπρεπε να σχεδιαστούν με γνώμονα την ασφάλεια και προστασία των ασθενών και εργαζομένων. Ο Σύλλογος εργαζομένων πρότεινε στη Διοίκηση τη θέσπιση μιας επιτροπής που θα διαχειριστεί την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσα στο χώρο του νοσοκομείου.

• Ο σύλλογος στις 07-04-2020 ζήτησε άμεσα διευκρινήσεις για τις εκδοθείσες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για ερωτήματα εργαζομένων που αφορούσαν τις άδειες ειδικού σκοπού τέκνων – ευπαθών ομάδων και της εκ΄ περιτροπής εργασίας ενημερώνοντας άμεσα τους εργαζόμενους.

• Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας ως σύλλογος εργαζομένων αναδείξαμε τον κίνδυνο να μετατραπεί το νοσοκομείο μας σε νοσοκομείο μιας νόσου.

• Ταυτόχρονα επιδιώξαμε τόσο την ανάδειξη των συνθηκών εργασίας των συναδέλφων μας όσο και των δίκαιων αιτημάτων για οικονομική ενίσχυση των υγειονομικών μέσα από εκπομπές της πρωινής ζώνης και δελτίων ειδήσεων.

• Με ψηφίσματα δηλώσαμε την αντίθεση μας στην έκδοση του νόμου (Αύγουστος 2021) που θέσπιζε την απομάκρυνση όλων των ανεμβολίαστων συναδέλφων μας από το νοσοκομείο.

• Ο Σύλλογος εργαζομένων από τον Μάρτιο του 2021 διαβλέποντας πιθανές αρνητικές εξελίξεις στο ζήτημα των συμβασιούχων διερεύνησε μέσω δικηγορικού γραφείου την προοπτική κάλυψης των συναδέλφων. Οργανώνοντας αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την προοπτική αγωγής και ασφαλιστικών μέτρων.

• Φυσικά σε λίγες μόνο γραμμές δεν θα μπορούσαν να απαριθμηθούν όλες οι λεπτομέρειες που συνθέτουν την πορεία και τη δράση του απερχόμενου Δ.Σ. ούτε και οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίσαμε.

• Συνάδελφοι κλείνοντας θέλουμε να καλέσουμε όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου να συμμετέχουν ενεργά και με κριτική διάθεση σε κάθε δράση του Συλλόγου εργαζομένων και με αίσθημα ευθύνης σας καταθέτουμε τον Διοικητικό Απολογισμό περιόδου 2018-2022 ζητώντας από το σώμα της Γ.Σ. την υπερψήφιση του.

Για το Δ.Σ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΙΔΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΟΜΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Αφεντούλη & Ζαννή τ.κ. 18536 Πειραιάς τηλ. 210 4592244 fax. 210 4592668
www.somateiotzaneiou.gr email : somateiotzaneiou@gmail.com